Schuldenaflossingen, personeelstekorten en stijgende energierekeningen hebben bijna tweederde van de Britse prime 100 restaurants in het rood geduwd, blijkt uit onderzoek dat de influence van de pandemie, de Brexit en de kosten van levensonderhoud op de horecasector onthult.

Satisfied een recessie op komst en verdere stijgingen van de energierekeningen die op bedrijven wegen, bleek uit een afzonderlijk rapport dat £ 700 miljoen aan verlichting van de zakelijke tarieven onbetaald blijft en dat slechts de helft van de Engelse gemeenten de steunfondsen uitkeert.

Een file van 64% van de grootste restaurantbedrijven maakt nu verlies, aldus accountantskantoor UHY Hacker Youthful. Verscheidene leden hebben zware verliezen geleden als gevolg van grote herstructureringsprogramma’s die na de pandemie zijn ondernomen, en vanwege schuldaflossingen, met title aan verhuurders.

De restaurantsector experienced een winstherstel verwacht na de pandemie, maar dit is in gevaar gebracht door een stijgende voedselinflatie en een daling van het consumentenvertrouwen als gevolg van rentestijgingen.

Places to eat zijn ook getroffen doorway een tekort aan arbeidskrachten, waardoor ze gedwongen zijn dekkingen te beperken en daardoor de hoeveelheid inkomsten die ze kunnen genereren, vooral tijdens piekuren, te verminderen.

Peter Kubik, companion bij UHY Hacker Young, zei dat velen in de restaurantsector bezorgd waren around verdere dalingen van de consumentenbestedingen nu Groot-Brittannië dichter bij een recessie komt. De Bank of England voorspelt een recessie die langer dan een jaar duurt en de inflatie stijgt tot boven de 13%.

“Voor veel Britse restaurantgroepen is het misschien een kwestie van ‘uit de pan, in het vuur’,” zei Kubik. “Ze verwachtten en hadden hogere consumentenuitgaven nodig naarmate we Covid verder achter ons lieten, maar deze uitgaven zullen nu waarschijnlijk dalen wanneer dit het meest nodig is.”

De restaurantsector had al voor de pandemie te kampen fulfilled moeilijkheden. Veel groepen gingen grote schulden aan om agressieve expansiecampagnes aan te wakkeren, waardoor ze verlies leden, zelfs voordat de virusuitbraak tot lockdowns en tijdelijke restaurantsluitingen leidde.

Op de langere termijn verwachten veel restaurantgroepen echter weer winstgevend te worden, aldus het rapport. De herstructureringsprogramma’s hebben de omvang van hun schulden verminderd, terwijl verschillende grote ketens onrendabele filialen hebben gesloten en de huren opnieuw hebben onderhandeld through vrijwillige regelingen.

Ze omvatten The Restaurant Team, die eigenaar is van de ketens Wagamama en Frankie & Benny’s, en nu 400 dining establishments en pubrestaurants runt.

Ondertussen is slechts ongeveer de helft van de gemeenten in Engeland begonnen achieved het betalen van steun aan bedrijven uit een pakket van £ 1,5 miljard aan tarieven dat in maart 2021 doorway de regering is aangekondigd, een verzoek om vrijheid van informatie van het vastgoedadviesbureau Gerald Eve.

Het vroeg alle 309 gemeenten in Engeland hoeveel ze hadden betaald aan lokale bedrijven. Van de 219 die reageerden, is slechts 58% begonnen fulfilled het uitbetalen van iets, ondanks een deadline voor het afronden van de steunbetalingen die in minder dan twee maanden komt.

Het ondersteuningspakket was bedoeld voor bedrijven zoals fabrikanten, magazijnen en kantoorgebruikers die, in tegenstelling tot merchants, leisure en hospitality, geen ondersteuning voor zakelijke tarieven hadden gekregen.

Reagerende gemeenten die zijn begonnen achieved het doen van betalingen, zijn goed voor £ 667 miljoen van het £ 1,5 miljard financieringspakket, maar hebben tot nu toe slechts £ 351 miljoen uitbetaald.

Extrapolatie van deze pattern naar alle 309 gemeenten in Engeland suggereert dat er tegen de deadline slechts tot £ 790 miljoen zal worden uitbetaald. Elk overschot moet worden teruggegeven aan de overheid, waardoor bedrijven ongeveer 700 miljoen pond tekort komen, aldus het adviesbureau.

Raden die op het instant van het FOI-verzoek nog geen betalingen hadden gedaan, zijn Cambridge, Cornwall, Dover, Milton Keynes, Sheffield en Wigan, evenals Hackney, Hammersmith en Fulham, Hounslow en Kensington en Chelsea in Londen.