SAS en pilotenvakbonden bereiken deal om staking te beëindigen

Artikel inhoud

STOCKHOLM/KOPENHAGEN/OSLO — SAS en pilotenvakbonden bereikten maandag een loonovereenkomst, waarmee een einde kwam aan een staking over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst die honderden vluchten aan de grond heeft gehouden en de toekomst van de luchtvaartmaatschappij in twijfel heeft getrokken.

Een meerderheid van de SAS-piloten in Zweden, Denemarken en Noorwegen stapte op 4 juli uit, wat leidde tot een staking die volgens SAS tussen de $ 10 miljoen en $ 13 miljoen per dag kostte.

“Wat ik uit de onderhandelingskamer hoor, is dat we een deal hebben”, vertelde een woordvoerder van Dansk Metal, een van de vakbonden die SAS-piloten vertegenwoordigt, aan Reuters, eraan toevoegend dat de overeenkomst nog niet is afgerond.

Advertentie 2

Artikel inhoud

“We hebben een deal, nu krijgen we net de laatste handtekeningen”, zei SAS-voorzitter Carsten Dilling tegen de Zweedse zakenkrant Dagens Industri.

Een andere vakbondsfunctionaris, Jan Levi Skogvang, beschreef de nederzetting als een “tragedie voor piloten”.

“Maar het is goed dat we hiermee klaar zijn en dat we de vliegtuigen weer in de lucht krijgen”, zei Skogvang tegen het Noorse dagblad Dagbladet.

Ondertussen zei SAS in een verklaring dat er nog geen deal was gesloten. “Hoewel de bemiddeling in de goede richting is gegaan, is er nog geen overeenkomst getekend tussen de twee partijen”, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Zweedse vakbonden weigerden commentaar te geven.

Zelfs met een einde aan de staking, staat de lang worstelende luchtvaartmaatschappij nog steeds voor grote uitdagingen, omdat ze kosten moet besparen en nieuwe investeerders moet aantrekken om te overleven.

Advertentie 3

Artikel inhoud

De arbeidsconflicten waren de meest recente in de Europese luchtvaartsector, aangezien miljoenen arbeiders worstelen met stijgende kosten van levensonderhoud, waardoor vakbonden hogere loonsverhogingen en stakingen eisten en het reizen ontwrichtte.

De luchtvaartmaatschappij, waarvan de grootste aandeelhouders Zweedse en Deense belastingbetalers zijn, heeft op 5 juli de Amerikaanse faillissementsbescherming aangevraagd om ademruimte te krijgen om haar activiteiten te herstructureren, en zei dat de staking de verhuizing had bespoedigd.

De staking valt ook samen met het drukke zomerseizoen in Noord-Europa, normaal gesproken een tijd voor luchtvaartmaatschappijen om vakantiegangers te verzilveren.

Het bedrijf had voor de zomer al veel vluchten geannuleerd, als onderdeel van de bredere trend in Europa van stakingen en personeelstekorten die het reizen beïnvloeden. ($ 1 = 10,4092 Zweedse kronen) (geschreven door Anna Ringstrom en Gwladys Fouche; bewerking door Muralikumar Anantharaman, David Goodman, Emelia Sithole-Matarise en Toby Chopra)

Advertentie

Opmerkingen

Postmedia zet zich in voor het onderhouden van een levendig maar beschaafd discussieforum en moedigt alle lezers aan om hun mening over onze artikelen te delen. Het kan tot een uur duren voordat reacties worden gemodereerd voordat ze op de site verschijnen. We vragen u om uw opmerkingen relevant en respectvol te houden. We hebben e-mailmeldingen ingeschakeld – u ontvangt nu een e-mail als u een antwoord op uw opmerking ontvangt, er een update is in een opmerkingenreeks die u volgt of als een gebruiker opmerkingen volgt. Bezoek onze Leidraad voor de community voor meer informatie en details over het aanpassen van uw e-mail instellingen.