Relaties tussen Honduras en Taiwan gestimuleerd door handelsbezoek

Het aanhoudende bezoek aan Honduras door een spraakmakende handelsdelegatie uit Taiwan doet grote twijfel rijzen more than de waarschijnlijkheid dat de Hondurese regering China zal erkennen, zoals algemeen werd verwacht na de verkiezing van president Xiomara Castro in november 2021.

Een foto van de Taiwanese ambassadeur in Honduras Vivia Chang tijdens een ontmoeting met Laura Elena Suazo, minister van Landbouw en Veeteelt van Honduras
De Taiwanese ambassadeur Vivia Chang ontmoet de Hondurese minister Laura Elena Suazo (bron: Facebook)

Het bezoek is een grote stimulans voor de betrekkingen tussen Honduras en Taiwan, gezien de vragen die hen boven het hoofd hangen sinds de verkiezing van Castro, die tijdens de campagne experienced beloofd om trouw te blijven aan China.

De delegatie van Taiwanese investeerders en inkopers van zeevruchten heeft vooraanstaande Hondurese functionarissen ontmoet, waaronder viceminister van Buitenlandse Zaken voor Consulaire en Migratiezaken Tony Garcia, minister van Landbouw en Veeteelt Laura Elena Suazo, minister van Investeringen Miguel Medina en minister van Economische Ontwikkeling Pedro Barquero.

“De vriendschap tussen de regering van Taiwan en Honduras is historisch en moet verder worden versterkt om samen te werken om ervoor te zorgen dat we de uitdagingen van de wereld het hoofd kunnen bieden,” Barquero werd gemeld als te zeggen door de lokale persin wat een duidelijk teken lijkt dat de regering-Castro van approach is de eilanddemocratie te blijven erkennen.

ZIE OOK: Een bedrijf starten in Honduras: een handleiding in 6 stappen

Volgens het Hondurese ministerie van Buitenlandse Zaken was de reis georganiseerd voor Taiwanese investeerders om “nieuwe investeringsmogelijkheden in de economische en industriële sectoren” te verkennen, terwijl investeringen in de grote zeevruchtenindustrie van Honduras ook een belangrijk onderwerp is dat wordt besproken.

Bevroren garnalen en garnalen zijn behoort tot de top rated drie exportproducten van het Midden-Amerikaanse land op waarde.

De delegatie, bestaande uit 28 Taiwanese investeerders die 17 bedrijven vertegenwoordigen, wordt vergezeld doorway Vivia Chang, de Taiwanese ambassadeur in Honduras, en Tsai Yun-Chung, directeur-generaal van de afdeling internationale samenwerking en economische zaken van het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Dit bezoek zal ons in staat stellen om de basis te leggen voor langdurige, wederzijdse en duurzame handelsbetrekkingen,” Chang werd als volgt geciteerd:.

Honduras een van de weinige LatAm-landen die Taiwan nog steeds erkent

Honduras is een van de weinige overgebleven landen in Latijns-Amerika die de Republiek China (Taiwan) erkent boven de Volksrepubliek China (China), waarbij laatstgenoemde de afgelopen jaren een agressieve diplomatieke campagne in de regio heeft gevoerd om landen onder druk te zetten om about te stappen .

Dat heeft ertoe geleid dat Panama, El Salvador en Nicaragua er de afgelopen vijf jaar allemaal voor kozen om China te erkennen, en Nicaragua eind 2021 overschakelde. Dat markeert een grote verschuiving in Midden-Amerika, dat ooit een bastion van steun voor Taiwan was.

De keuze om around te stappen viel meestal onder de belofte van grote investeringen uit China, wat: heeft zijn invloed in Latijns-Amerika aanzienlijk vergroot de afgelopen decennia. Costa Rica erkende China in 2007 ten koste van Taiwan.

Dat laat alleen Belize, Guatemala, Honduras en Paraguay about tussen de Latijns-Amerikaanse landen op het vasteland die Taiwan erkennen, terwijl Paraguay tijdens de COVID-19-pandemie meldt dat de verzendingen van het Chinese Sinovac-vaccin werden geannuleerd nadat het Zuid-Amerikaanse land weigerde van loyaliteit te veranderen.

Fulfilled de vier Caribische landen Haïti, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia en Saint Vincent en de Grenadines die Taiwan ook blijven erkennen, bevinden in totaal acht van de resterende 14 staten in de wereld die Taiwan erkennen zich op het westelijk halfrond.

Onder de regering van Castro’s voorganger Juan Orlando Hernandez was Honduras eerder trouw geweest in zijn voortdurende erkenning van Taiwan, satisfied de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Lisandro Rosales opnieuw de steun van het Midden-Amerikaanse land bevestigend op de nationale feestdag van Taiwanminder dan twee maanden voor de verkiezingen die Castro aan de macht brachten.

Een BLH-kaart van de landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied die Taiwan blijven erkennen
Meer dan de helft van de landen die Taiwan erkennen, bevinden zich op het westelijk halfrond

Relatie tussen Taiwan en Honduras belangrijk voor de democratie op het eiland

De huidige gecompliceerde relatie van Taiwan met China gaat terug tot de jaren 1940, toen de Chinese nationalistische Kuomintang-regering de controle about het eiland overnam in 1945, nadat de Japanse bezetting in oorlogstijd was geëindigd, en vervolgens daarheen verhuisde in 1949 nadat ze de controle in excess of het vasteland had verloren tijdens de Chinese Burgeroorlog. Oorlog die de Chinese Communistische Partij (CCP) aan de macht bracht.

Er is nooit een overdracht van territoriale soevereiniteit voltooid, en de CCP heeft er altijd op aangedrongen dat Taiwan op een dag onder haar heerschappij zal komen. Tegenwoordig verwijst China regelmatig naar Taiwan als een ‘afvallige provincie’.

Terwijl het bestuur van het eiland tussen de jaren vijftig en negentig werd gekenmerkt doorway corruptie en ondemocratische praktijken, is Taiwan een functionerende democratie sinds het in 1996 zijn eerste presidentsverkiezingen hield door middel van rechtstreekse stemming, en sindsdien werden er om de vier jaar peilingen gehouden.

In de Corruptieperceptie-index 2021gepubliceerd doorway corruptiewaakhond Transparency Global in januari 2022, stond Taiwan op de 25e plaats van 180 jurisdicties, achieved een score van 68 op 100 – minder corrupt dan de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Spanje.

China staat ondertussen op de 66e plaats, achieved een aanzienlijk slechtere score van 45, een punt lager dan Cuba.

Fulfilled slechts 14 landen around de hele wereld die Taiwan vandaag erkennen, is het onderhouden van die banden van cruciaal belang voor de regering van het eiland in haar streven om de legitimiteit op het wereldtoneel te behouden, wat betekent dat het behoud van relaties met zelfs kleine staten van groot belang is.

Dat maakt de relatie van Taiwan achieved Honduras en zijn andere overgebleven Latijns-Amerikaanse bondgenoten bijzonder belangrijk, aangezien ze tot de grootste economieën behoren die erkenning blijven bieden.

Terwijl alle landen in Latijns-Amerika die Taiwan erkennen blijkbaar onder druk zijn gekomen van China om van loyaliteit te veranderen, zijn hun regeringen openlijk hun steun aan het eiland blijven betuigen.

In november 2021, Belize’s Huis van Afgevaardigden Spreker Valerie Woods schetste de voortdurende en “vaste” steun van het Midden-Amerikaanse land voor Taiwan, in een tijd dat er na de verkiezingsoverwinning van Castro wijdverbreid werd gespeculeerd dat Honduras van loyaliteit zou veranderen.

Kort daarna, in de nasleep van de aankondiging van Nicaragua dat het overstapte om China te erkennen, heeft de Paraguayaanse regering maakte duidelijk dat zijn steun aan Taiwan aan de gang zou blijven.

Meer recentelijk, tijdens een interview in juni, verklaarde de Guatemalteekse president Alejandro Giamettei dat zijn land – de grootste economie ter wereld die Taiwan nog steeds erkent – niet zal aarzelen om zijn steun te verlenen.

“Terwijl ik president ben, herken ik één China en dat heet Taiwan”, hij werd als volgt geciteerd:.

Nu de betrekkingen tussen Honduras en Taiwan ook stevig blijven, lijkt het erop dat Latijns-Amerika, althans voorlopig, de sterkste bron van erkenning voor het eiland zal blijven.

Biz Latin Hub ondersteunt investeerders in heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied

Bij Biz Latin Hub bieden we geïntegreerde markttoegang en backofficediensten in heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, achieved kantoren in meer dan een dozijn landen in de regio, inclusief alle Latijns-Amerikaanse landen op het vasteland die Taiwan blijven erkennen.

Ons dienstenportfolio omvat de oprichting van bedrijven, boekhouding en belastingen, juridische diensten, het openen van bankrekeningen en PEO & aanwerving, en onze ongeëvenaarde regionale aanwezigheid maakt ons tot ideale companions om toegang tot markten in meerdere jurisdicties en grensoverschrijdende operaties te ondersteunen.

Neem vandaag nog get in touch with met ons op om meer te weten te komen more than hoe wij u in de regio kunnen ondersteunen.

Als dit artikel above de betrekkingen tussen Honduras en Taiwan interessant voor u was, bekijk dan de rest van onze berichtgeving over Midden-Amerika. Of lees in excess of ons crew en deskundige auteurs.

Een BLH-infogrpahic met de belangrijkste services die door het bedrijf worden aangeboden
Servicios clave ofrecidos por BLH