Oekraïne Laatste: Turkije steunt Finland, Zweden wordt lid van de NAVO

Finland en Zweden hebben een grote hindernis genomen voor het lidmaatschap van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie nadat Turkije de oppositie tegen hun bod had laten vallen, waardoor de uitbreiding van het militaire bondgenootschap op de drempel van Rusland vrijwel zeker was.

Artikel inhoud

(Bloomberg) – Finland en Zweden hebben een grote hindernis genomen voor het lidmaatschap van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie nadat Turkije de oppositie tegen hun biedingen had laten vallen, maar de uitbreiding van het militaire bondgenootschap op de drempel van Rusland verzekerde.

Voor de eerste keer wonen de leiders van Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland een top van de 30-koppige NAVO bij, wat de vrees in China wekt dat de VS een soortgelijke militaire alliantie willen in Azië-Pacific die Peking onder druk zou zetten.

Group of Seven Nations kwam overeen om dringend plannen te beoordelen om de energie-inkomsten van president Vladimir Poetin te beperken door de olie- en gasprijzen te verlagen, een dag nadat een Russische raketaanval op een winkelcentrum in centraal Oekraïne minstens 20 mensen had gedood. De stap komt op het moment dat de prijs van het vlaggenschip van Rusland, de Oeral, is gestegen ten opzichte van de internationale benchmark Brent.

Advertentie 2

Artikel inhoud

(Zie RSAN op de Bloomberg Terminal voor het Russian Sanctions Dashboard.)

Belangrijkste ontwikkelingen

  • NAVO-uitbreiding vordert met overeenkomst Finland, Zweden
  • NAVO vindt omhelzing in de achtertuin van China, waardoor Xi’s ergste angsten worden aangewakkerd
  • ‘Ze willen ons niet’, zegt Oekraïne over de NAVO terwijl leiders elkaar ontmoeten
  • Terwijl G-7 over prijslimieten praat, wordt Russische olie duurder
  • Poetin bezoekt ‘vriendelijk’ Centraal-Azië tijdens eerste reis tijdens oorlog

Op de grond

De strijdkrachten van het Kremlin gaan door met hun doel om alle regio’s van Donetsk en Loehansk te bezetten, zei de Oekraïense militaire woordvoerder Oleksandr Motuzyanyk tijdens een videobriefing. Het Russische leger nadert Lysychansk, de laatste grote positie van Kiev in de regio Loehansk. Russische raketten bleven Oekraïense steden raken, ver van de frontlinies, en hielden een spervuur ​​in stand dat de afgelopen dagen is toegenomen tijdens een reis van president Joe Biden naar Europa voor G-7- en NAVO-toppen. Er waren berichten over burgerslachtoffers in Charkov, Mykolayiv, Dnipro en andere gebieden.

Advertentie 3

Artikel inhoud

(Alle tijden MET)

NAVO nodigt Zweden en Finland uit om mee te doen in Madrid (8:47 uur)

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg vertelde verslaggevers dat de alliantie de twee Scandinavische landen zou uitnodigen om zich aan te sluiten terwijl de leiders nog in de Spaanse hoofdstad zijn voor de top van de groep.

Stoltenberg noemde de uitnodiging ‘een historische beslissing’, waarbij de 30 leden van de alliantie het lidmaatschap moesten ratificeren. “Ik verwacht dat dat ook vrij snel zal gaan, omdat bondgenoten klaar zijn om dat ratificatieproces zo snel mogelijk te laten verlopen”, zei hij.

Zelenskiy wijst Russische claims op winkelcentrumstaking af (6:37 uur)

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy verwierp de Russische beweringen over een raketaanval op een winkelcentrum in Krementsjoek waarbij ten minste 20 mensen om het leven kwamen.

Advertentie 4

Artikel inhoud

“Er was duidelijk een bevel om dit te doen”, zei Zelenskiy in zijn nachtelijke videoverklaring. “Ze wilden zoveel mogelijk mensen doden op een rustige locatie.”

Het Russische ministerie van Defensie zei dat het een aanval uitvoerde op hangars waar westerse wapens en munitie waren opgeslagen, wat de brand in het winkelcentrum veroorzaakte. Het ministerie heeft geen bewijs geleverd om zijn beweringen te staven.

Zelenskiy zegt dat sancties zullen werken (12:09 uur)

Zelenskiy zei in een interview met NBC News dat sancties tegen Rusland grote gevolgen zullen hebben voor de staat, maar wanneer dat gebeurt, is een kwestie van tijd.

Hij herhaalde ook zijn oproepen om steun van de buitenwereld en zei dat de troepen van zijn land met 10 tegen 1 in de minderheid waren en meer wapens op het slagveld nodig hebben om stand te houden. “De oorlog zal zeker eindigen als Oekraïne wint”, zei hij.

Advertentie 5

Artikel inhoud

NAVO-deal over Finland, Zweden dichterbij (20:49 uur)

Turkije steunt het uitnodigen van Finland en Zweden tot het militaire bondgenootschap van de NAVO, met details die moeten worden uitgewerkt tijdens een top die dinsdag in Madrid begon, zeiden de Finse president en de secretaris-generaal van de NAVO in een verklaring.

“Ik ben verheugd deze etappe op de weg van Finland naar het NAVO-lidmaatschap af te sluiten”, zei de Finse president Sauli Niinisto. “Ik kijk nu uit naar vruchtbare gesprekken over de rol van Finland in de NAVO met onze toekomstige Bondgenoten hier in Madrid.”

Ankara is tevreden met de toezeggingen van Finland en Zweden om zijn veiligheidsproblemen aan te pakken, waaronder beperkingen voor Koerdische groepen die Turkije als terroristen beschouwt, volgens een functionaris die vroeg om niet geïdentificeerd te worden omdat de kwestie vertrouwelijk is.

Advertentie

Opmerkingen

Postmedia zet zich in voor het onderhouden van een levendig maar beschaafd discussieforum en moedigt alle lezers aan om hun mening over onze artikelen te delen. Het kan tot een uur duren voordat reacties worden gemodereerd voordat ze op de site verschijnen. We vragen u om uw opmerkingen relevant en respectvol te houden. We hebben e-mailmeldingen ingeschakeld – u ontvangt nu een e-mail als u een antwoord op uw opmerking ontvangt, er een update is van een opmerkingenreeks die u volgt of als een gebruiker opmerkingen volgt. Bezoek onze Leidraad voor de community voor meer informatie en details over het aanpassen van uw e-mail instellingen.