Kwasi Kwarteng verlaat IMF-vergaderingen vroeg terwijl het VK zich voorbereidt om plannen voor belastingverlaging te verscheuren

De Britse kanselier Kwasi Kwarteng heeft Washington vroegtijdig verlaten om de economische crisis van het land aan te pakken, terwijl premier Liz Truss zich voorbereidt om de ‘mini’-begroting van de regering te verscheuren in een wanhopige poging om het marktvertrouwen te herstellen en haar embryonale premierschap te redden.

Kwarteng, die IMF-bijeenkomsten in de VS bijwoonde, haastte zich donderdagavond naar het vliegveld om de laatste vlucht te halen. In Londen en op de financiële markten wordt steeds meer verwacht dat hij binnenkort een ommekeer zal aankondigen voor het pakket van niet-gefinancierde belastingverlagingen van £ 43 miljard in zijn ‘mini’-begroting dat eind vorige maand werd onthuld.

Een bron dicht bij de kanselier zei: “Het begrotingsplan voor de middellange termijn en de fiscale verantwoordelijkheid vormen de kern van wat we doen.”

De kanselier bracht twee dagen doorway in Washington, waar hij het IMF en andere ministers van Financiën hoorde aanbevelen de belastingverlagingen snel terug te draaien voordat er nog meer financiële schade wordt aangericht.

De bron zei dat het haastige vertrek van de kanselier terwijl de vergaderingen aan de gang waren, niet hetzelfde was als een eerdere vervroegde uittreding, toen de Griekse minister van Financiën de G20-besprekingen verliet op het hoogtepunt van de crisis in de eurozone in 2011. “Dit is een heel andere schaal”, zegt de bron. aldus de bron. “Het draait allemaal om de begrotingsplannen voor de middellange termijn en een breed scala aan uitdagingen.”

De bron gaf toe dat de Britse financiële markten “turbulente” waren, maar de bron zei dat het vertrek van de kanselier niet te wijten was aan “paniek”, maar nodig was om het system aan parlementsleden en het publiek te verkopen voordat het op 31 oktober werd aangekondigd.

Het pond en de Britse staatsobligaties stegen donderdag na speculaties over een ommekeer. Op vrijdagochtend daalde het pond sterling satisfied ,1 procent 10 opzichte van de greenback op $ 1,132, maar bleef gedurende de week ongeveer 2 procent stijgen.

Sommige Tory-parlementsleden denken dat het onwaarschijnlijk is dat Kwarteng de vernedering van een ommekeer in de belastingverlagingen zal overleven, waardoor Truss ernstig beschadigd zou raken. Een persoon die werd geïnformeerd over de moeizame onderhandelingen in Downing Road zei: “Bijna alles in de begroting ligt nu voor het grijpen.”

Een andere persoon die dicht bij de discussies was, zei dat tot £ 24 miljard aan belastingverlagingen ongedaan gemaakt kunnen worden, inclusief het vlaggenschip van £ 18 miljard program om een ​​geplande verhoging van de vennootschapsbelasting volgend jaar te annuleren. Een persoon die bij de gesprekken betrokken was, zei: “De stemming in de bunker is grimmig.”

“Mensen zijn doodsbang voor de markten”, zei een conservatief parlementslid dicht bij het Truss-workforce. “Ze weten ook hoe ernstig dit politiek is.”

Tory-parlementsleden zijn wanhopig above de politieke en economische chaos die de regering van Truss heeft overwonnen sinds de belastingverlagingen op 23 september werden aangekondigd.

Een voormalige minister zei: “We moeten ons als een crew verenigen en zeggen dat haar tijd erop zit. Ons land staat in brand name. Mensen lijden. Dit gaat around plicht en openbare dienst.”

Sommige conservatieve parlementsleden overwegen om Truss te vervangen zonder een partijleiderschapswedstrijd uit te lokken die enkele maanden kan duren.

Een veteraan Tory suggereerde dat voormalig kanselier Rishi Sunak zou kunnen samenwerken fulfilled Penny Mordaunt, leider van het Lagerhuis, in een “gematigd droomteam” om Truss te verdrijven.

Maar een minister zei dat het idee van een kroning voor een nieuwe conservatieve leider en premier “totale onzin” was. “Als [Truss] gaat, zou het erg rommelig zijn en ik zie niet in hoe het snel of soepel zou kunnen gebeuren,” voegde hij eraan toe.

Regeringsfunctionarissen zeiden dat Truss de verlaging van £ 13 miljard in de nationale verzekeringen en een tijdelijke verlaging van de zegelrechten zou behouden, maar alle andere goods in de ‘mini’-begroting lagen op tafel. De onderwerpen die opnieuw onder de loep werden genomen, waren onder meer btw-vrij winkelen voor buitenlandse bezoekers, een wijziging van de IR35 off-payroll werkregels en verlagingen van de dividendbelasting.

Een andere persoon die dicht bij de regeringsdiscussies in excess of de “mini”-begroting stond, zei: “Er zijn geen beslissingen genomen.” Op de vraag of er een U-bocht op handen was, zei nr. 10: “Onze positie is niet veranderd.”

Maar een noodopkoopprogramma van de Financial institution of England dat hielp om een ​​liquiditeitscrisis in de pensioensector te bedwingen, zal vrijdag eindigen en sommige beleggers blijven bezorgd dat als de regering haar niet-gefinancierde belastingverlagingen niet terugdraait, een nieuwe golf van turbulentie zou kunnen ontstaan. volgen.

“We hebben nu het punt bereikt dat er zeer serieus moet worden nagedacht in excess of een terugroeping van het belastingpakket”, vertelde Mel Stride, voorzitter van de Treasury-commissie van het Home of Commons, aan de Monetary Periods. “De vennootschapsbelasting zou daarbij centraal kunnen staan. Het is een groot aantal en een koerswijziging zou een bijzonder krachtig signaal zijn dat fiscale geloofwaardigheid weer stevig op de agenda staat.”

Kwarteng experienced voorgesteld om een ​​geplande verhoging van de vennootschapsbelasting in april terug te draaien van 19 procent naar 25 procent – ​​de verwachte inkomsten staan ​​al in de overheidsboeken – voor een bedrag van £ 18,7 miljard tegen 2026.

Leave a Reply