Japanse premier heeft geen politiek kapitaal om de naoorlogse grondwet te herzien: analist

Kiezers brachten op zondag 10 juli 2022 een stem uit op een stembureau in het Minato-district van Tokio, Japan.

Toru Hanai| Bloomberg | Getty Images

De Japanse leading Fumio Kishida lijkt volgens een analist niet het ‘politieke kapitaal’ te hebben om de historische naoorlogse grondwet van het land te herzien, ondanks het behalen van een beslissende overwinning bij de laatste verkiezingen voor het hogerhuis.

De regerende Liberaal-Democratische Partij van Kishida gained 63 zetels, terwijl haar coalitiepartner, Komeito, 13 zetels behaalde, om een ​​meerderheid van de betwiste zetel voor de peilingen van zondag te winnen, volgens een rapport van Reuters.

De verkiezingen vonden plaats in de schaduw van de moord op premier Shinzo Abe, die vrijdag werd neergeschoten terwijl hij op campagne was – in een gebeurtenis die de natie schokte waar wapengeweld zeer zeldzaam is.

De overweldigende overwinning betekende dat Kishida voldoende controle had around beide kamers om grondwetswijzigingen voor te stellen.

Maar het is onwaarschijnlijk dat de premier snel een echte beweging op dat entrance maakt, zei Tobias Harris, senior fellow voor Azië bij het Middle for American Development.

“Gezien de inflatieomgeving, gezien het feit dat Kishida’s cijfers in feite – zijn goedkeuringsclassificatie daalde in de loop van de campagne – ik bedoel, het maakte niet uit voor de verkiezingen. Maar hij zal niet het gevoel hebben dat hij dat soort politiek kapitaal heeft ‘, vertelde Harris dinsdag aan CNBC’s “Squawk Box Asia”.

“Laten we ook niet vergeten dat hij de rest van het jaar gaat gebruiken voor een grote update van het nationale veiligheidsbeleid. We hebben een groot debat gevoerd in excess of de defensiebegroting die naar het volgende fiscale jaar gaat”, voegde hij eraan toe. ‘We zullen moeten zien hoe de zaken eruitzien, misschien in excess of een jaar.’

Op grond van artikel 9 van de naoorlogse grondwet van Japan, beloofde het land “voor altijd afstand te doen van oorlog” nadat het was verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Als zodanig is het zijn verdedigingsmacht niet toegestaan ​​om oorlog te voeren, behalve om het land te verdedigen.

Publieke opinie

“Er is daar zeker een supermeerderheid in parlementaire zin om doorway te gaan achieved een grondwetswijziging”, vertelde Simon Baptist, hoofdeconoom bij de Economist Intelligence Unit, dinsdag aan CNBC.

De publieke steun is er “waarschijnlijk nog niet”, zei hij, eraan toevoegend: “We zouden daar een dialoog achieved het publiek en een soort nationaal proces moeten zien.”

“Er is echter veel dat kan worden gedaan doorway de definitie van zelfverdediging op te rekken, wat is gedaan”, voegde Baptist eraan toe.

“Ik bedoel, Abe heeft er veel aan gedaan en ik denk dat de regering dit zal blijven doen door de oorlog in Oekraïne te gebruiken als een reden om uit te breiden wat Japan gaat doen.”