De expression hightech wordt in de sport gebruikt sinds sabermetrie in de honkbalsport is geïntroduceerd. De introductie van sabermetrics en technologische vooruitgang hebben geleid tot een toename van het volgen van spelers en een intensief gebruik van deze analyses bij beslissingen above coaching en roosterbeheer. Tot nu toe is alles verzameld en geanalyseerd na het spel of de wedstrijd. Maar dankzij een onderzoek van het New Jersey Institute of Technological know-how kan het gebruik van realtime statistieken de manier waarop game titles worden gecoacht veranderen.

Het onderzoek is gebaseerd op een mentor die de Blended Actuality Microsoft HoloLens-headset draagt. Terwijl de mentor naar de wedstrijd kijkt, ontvangen ze “realtime statistieken en gezichtsinterpretatiegegevens” om te evalueren hoe ze het veld moeten benaderen. De mentor zal andere informatie ontvangen of de werper op de heuvel moet blijven werpen, de slagman vier wijd moet geven of dat hij voor de verandering de bullpen moet roepen. Coaches hebben ook toegang tot een crew van analisten en trainers die op afstand zijn maar dezelfde informatie zien.

NJIT universitair hoofddocent Tao Han benadrukte de kracht van deze technologie, niet alleen voor beslissingen in het spel, maar ook voor coaching op afstand. Dit helpt coaching op afstand by using Zoom of Webex en bevat een 3D-holografie om spelers beter te trainen. Hij interviewde ook coaches uit verschillende sporten zoals basketbal, voetbal en voetbal en ze vonden het idee allemaal leuk. Hij verklaarde: “ze willen graag de standing van de spelers begrijpen” en dat “de gegevens gestructureerd en gevisualiseerd zijn, zodat ze kunnen begrijpen welke instruction de speler heeft gevolgd en wat hun position is.”

Een van professor Han’s onderzoeksassistent Tyler Stafflinger, een voormalig werper, ziet dit zelf als een manier om spelers en coaches te helpen ‘proactief’ te zijn in plaats van ‘reactief’. Het doel van de technologie is om ook te voorspellen “hoe slagmensen zullen worden benaderd, of hoe werpers de slagmensen moeten benaderen.” Hij stelt zich voor dat dit zou kunnen worden gebruikt om te voorspellen welke worp vervolgens wordt gegooid op basis van hoe ‘mensen gewoonlijk zijn’.

De wereld van professionele sporten is uitgerust satisfied veel technologie, aangezien groups de overhand op elkaar proberen te krijgen. Sommige worden gebruikt om vals te spelen. Maar professor Han is gefocust op de positieve kanten en het potentiële gebruik van deze technologie. Het potentiële gebruik breidt zich uit naar andere sporten en andere industrieën, van gezondheidszorg tot coaching. Professor Han ziet zijn telepresence-oplossing ook als een potentiële ‘sleuteltechnologie die de fysieke wereld en metaverse verbindt’.