Het duurde meer dan 17 jaar, talloze rechtszaken, privéverklaringen en een strafproces van drie weken. Maar eindelijk hoorde het publiek – en de slachtoffers van de misdaden waarvoor ze was veroordeeld – van Ghislaine Maxwell.

Dinsdag klokslag 14.00 uur stond de schandelijke socialite op van haar stoel in een federale rechtszaal in New York, waar ze werd veroordeeld voor het helpen – en soms deelnemen aan – het seksueel misbruik van talloze minderjarige meisjes door haar voormalige gemalin, Jeffrey Epstein.

Ooit een chic onderdeel van Manhattan’s Upper East Aspect en Palm Seaside in Florida, vermengd fulfilled presidenten en dansend op koninklijke bals, was Maxwell gekleed in een wijde, lichtblauwe gevangenistrui around een hemd achieved lange mouwen. Haar enkels waren geboeid.

Er werd niet van haar verwacht dat ze zou spreken, en een golfing van opwinding golfde doorway de kamer toen ze haar leesbril opzette en haar papieren schuifelde. Toen kwam het spinnen van Maxwells stem. Waar de eerdere opmerkingen van haar slachtoffers waren overhaast of ingehaald door snikken, waren die van haar soepel, stabiel, op een openbare college geschoold, als een vorst die het Gemenebest toesprak.

“Jouw eer. Het is moeilijk voor mij om de rechtbank toe te spreken nadat ik heb geluisterd naar de pijn en het verdriet dat tot uiting komt in de verklaringen die hier vandaag zijn afgelegd’, begon ze. “Ik wil hun lijden erkennen en ik leef diep mee achieved alle slachtoffers.” Haar associatie fulfilled Epstein, zei ze, zou me “voor altijd en everlasting bevlekken”.

Het was een grimmige afwijking van de jaren die Maxwell doorbracht fulfilled het bespotten en bedreigen van haar aanklagers in een poging hen het zwijgen op te leggen.

Maxwell, die in december schuldig werd bevonden aan het verhandelen van meisjes vanaf 14 jaar, liet doorschemeren dat ze zichzelf ook als slachtoffer zag. Ze beschreef Epstein als “een manipulatieve, sluwe en controlerende man”, en voegde eraan toe: “Zijn effect op iedereen die dicht bij hem stond, was verwoestend.”

In haar pre-veroordelingsdossiers hadden haar advocaten ook fulfilled de vinger gewezen naar haar vader, Robert Maxwell, de overleden Britse uitgeversbaron en verduisteraar, die zij beschreven als “narcistisch en bruut”.

Het duurde acht minuten voordat Maxwell, 60, klaar was, voordat ze terugkeerde naar haar stoel.

De reactie van rechter Alison Nathan was snel. Hoewel de verklaring van Maxwell het lijden van de slachtoffers erkende, zei de rechter, “wat er niet werd gezegd, was de aanvaarding van de verantwoordelijkheid”.

Een gebrek aan berouw leek een rol te spelen in de gevangenisstraf van 20 jaar die Nathan even later uitsprak. Het kwam met de opmerking van de rechter more than Maxwells neiging om “de schuld af te schuiven” en een weerlegging van de suggestie van haar verdedigers dat ze tot zondebok was gemaakt voor Epstein, die weken na zijn arrestatie in juli 2019 in zijn gevangeniscel werd opgehangen.

“Mevrouw Maxwell wordt niet gestraft in plaats van Epstein – of als gemachtigde voor Epstein”, zei de rechter.

“De schade aan deze jonge meisjes was niet te overzien”, voegde ze eraan toe.

Maxwell zat onderuitgezakt aan de verdedigingstafel terwijl de rechter sprak, geflankeerd door advocaten en gesteund door familie, waaronder haar broer Kevin en zus Isabel. Ze was meestal onbewogen, behalve af en toe een slokje h2o of krabbels in een notitieboekje.

Ze had die pose de hele dag volgehouden satisfied aangrijpende verklaringen van vijf slachtoffers – van wie sommigen nog niet eerder waren gehoord – more than de manieren waarop hun leven was verwoest.

Eentje, Elizabeth Stein, vertelde hoe Maxwell haar experienced verzorgd toen ze een jonge scholar was aan het Style Institute of Technological innovation in New York en als stagiaire werkte bij het warenhuis Henri Bendel.

“Ik ben ontelbare keren aangevallen, verkracht en verhandeld in New York en Florida gedurende een periode van drie jaar”, zei ze. Nu 48, zei Stein dat ze twee dozijn ziekenhuisopnames experienced doorstaan ​​voor mentale en fysieke storingen en alle attributen van een normaal leven experienced gemist dat haar broers en zussen hadden genoten – een carrière, een partner en een eigen gezin.

“Het enige verschil tussen hen en mij is dat ik op een dag mijn werk deed en Ghislaine Maxwell ontmoette, die me aan Jeffrey Epstein voedde”, zei Stein.

Anderen spraken around zelfmoordpogingen, serious angst, nachtmerries, oncontroleerbaar huilen en een onvermogen om te vertrouwen – zelfs zoveel jaren afterwards. Niemand geloofde dat Ghislaine spijt experienced.

‘Ze vindt het niet verkeerd wat ze heeft gedaan. Ze heeft geen spijt. Ze zou het opnieuw doen’, zei een slachtoffer, alleen geïdentificeerd als Kate. “Haar flagrante weigering om verantwoordelijkheid te nemen is de laatste belediging.”

Nadat haar zin was voorgelezen, accepteerde Maxwell een korte omhelzing en een paar gefluisterde woorden van haar advocaat, Bobbi Sternheim, toen twee Amerikaanse marshals naderden. Daarna nam ze een laatste slok water voordat ze haar wegleidden, het federale gevangenissysteem in.

In de zon buiten noemde Sigrid McCawley, een advocaat van Virginia Roberts Giuffre, een van de eerste beschuldigers die naar voren kwam tegen Epstein, de verklaring van Maxwell “zielig”. De advocaat sprak zijn afschuw uit, maar niet for every se verrast.

‘Het was zo Ghislaine,’ zei ze.