Geweldige productverpakkingsontwerpen: ultieme gids [2023]

Productverpakking is het eerste en laatste wat klanten van uw product zien. Het is wat ervoor zorgt dat ze uw product in de eerste plaats oppikken, en het is wat ze zich zullen herinneren nadat ze het hebben gebruikt.

Een goed productverpakkingsontwerp kan het verschil maken tussen een klant die uw product ophaalt en er gewoon langs loopt.

Het is van cruciaal belang dat bedrijven nadenken over het ontwerp van hun productverpakking, aangezien het een belangrijk marketinginstrument is. De productverpakking moet worden ontworpen om de doelmarkt aan te trekken en de belangrijkste kenmerken en voordelen van het product te communiceren.

Voorafgaande vragen bij het ontwerpen van een productverpakking

Voorafgaande vragen bij het ontwerpen van een productverpakking

Hier zijn enkele van de vragen die u moet stellen bij het maken van een gedenkwaardig productverpakkingsontwerp:

1. Wat is een product precies?

Een product is elk goed of elke dienst die op de markt wordt aangeboden. Is het alleen dat of is er meer aan de hand? Laten we, zonder het ingewikkeld te maken, nog een paar vragen stellen: Wat verkoopt u? Van welke materialen is het gemaakt? Is het bederfelijk? Hoe groot is het?

Deze vragen helpen u te bepalen welk type verpakking u nodig heeft. Als u bijvoorbeeld een voedingsproduct verkoopt, moet u verpakkingen gebruiken die het voedsel vers houden. Als u een klein product verkoopt, kunt u misschien wegkomen met een klein pakket.

Nu we zijn doorgegaan met het beantwoorden van deze vraag, “wat is een product?”, gaan we verder met:

2. Wie koopt het product?

Dit is een belangrijke vraag om te stellen, omdat het u zal helpen bepalen welk type verpakking uw doelmarkt zal aanspreken.

Als je bijvoorbeeld een product aan kinderen verkoopt, wil je een verpakking gebruiken die kleurrijk en leuk is. Als u een product aan volwassenen verkoopt, wilt u misschien een meer verfijnde verpakking gebruiken.

3. Hoe kopen mensen het product?

Kopen mensen uw product online, in een winkel of via een catalogus? Deze vraag helpt u bij het bepalen van het type verpakking dat het beste bij uw product past.

Als u bijvoorbeeld een product online verkoopt, wilt u een verpakking gebruiken die gemakkelijk te verzenden is en die uw product tijdens verzending beschermt. Als u een product in een winkel verkoopt, wilt u een verpakking gebruiken die gemakkelijk te tonen is en de aandacht trekt.

Ontwerpcriteria voor productverpakkingen:

Ontwerpcriteria voor productverpakkingen:

Er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden bij het ontwerpen van de verpakking van uw product:

1. Merk eerst

Eerst moet u beslissen wat voor soort bericht u met uw verpakking wilt meesturen. Probeert u over te brengen dat uw product van hoge kwaliteit en luxe is? Of ga je voor een meer speelse en speelse look?

Als u eenmaal heeft besloten welk bericht u wilt verzenden, moet u ervoor zorgen dat uw verpakkingsontwerp overeenkomt met dat bericht. Uw verpakking moet zo zijn ontworpen dat deze past bij de algehele esthetiek van uw merk.

Als je een modern en minimalistisch merk hebt, moet je verpakking dat weerspiegelen. Evenzo, als uw merk traditioneler is, moet uw verpakking klassiek en tijdloos zijn.

2. Gebruik door de klant

Het is ook belangrijk om na te denken over de bruikbaarheid van uw verpakkingsontwerp.

Uw verpakking moet zo zijn ontworpen dat het voor klanten gemakkelijk is om uw product te gebruiken en op te slaan. Het moet ook duurzaam genoeg zijn om uw product te beschermen tijdens verzending en verwerking.

3. Budget

Als u niet zeker weet waar u moet beginnen met uw verpakkingsontwerp, zijn er tal van bronnen online en in print beschikbaar. U moet uw budget beoordelen en onderzoeken wat er beschikbaar is voordat u een definitieve beslissing neemt.

Er zijn ook veel professionele verpakkingsontwerpbedrijven die u kunnen helpen bij het maken van de perfecte verpakking voor uw product.

Afhankelijke factoren van goede productverpakkingsontwerpen

Afhankelijke factoren van goede productverpakkingsontwerpen

Hier zijn enkele factoren waarmee u rekening moet houden bij het maken van gedenkwaardige ontwerpen voor productverpakkingen:

1. Houd het simpel

De verpakking moet worden ontworpen met de consument in gedachten. Het ontwerp moet idealiter gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn. Het moet gemaakt zijn van materialen die gemakkelijk te recyclen of hergebruiken zijn.

2. Maak het duurzaam

De verpakking moet ontworpen zijn om het product te beschermen tijdens verzending en hantering. Het moet ook heel gemakkelijk op te bergen zijn.

3. Denk aan het milieu

De verpakking moet gemaakt zijn van: milieuvriendelijke materialen. Het moet ook gemakkelijk te recyclen of hergebruiken zijn.

4. Gebruik branding

Uw verpakkingsontwerp moet uw merkidentiteit weerspiegelen. Het moet absoluut consistent zijn met de exacte look en feel van dit andere marketingmateriaal.

5. Onderscheid u van de wedstrijd

Uw verpakkingsontwerp moet ervoor zorgen dat uw product zich onderscheidt van de concurrentie. Het moet in het oog springend en gedenkwaardig zijn.

Stapsgewijze handleiding voor het ontwerpen van uw productverpakking

Stapsgewijze handleiding voor het ontwerpen van uw productverpakking

Hier is een stapsgewijze handleiding voor geweldige productverpakkingsontwerpen:

1. Begrijp verpakkingslagen

De eerste stap is om de verschillende soorten productverpakkingsmaterialen en hun functies te begrijpen. Er zijn drie hoofdlagen van verpakkingen:

 • Primaire verpakking – Dit is de laag die in direct contact komt met het product. Het moet duurzaam zijn en het product beschermen tegen beschadiging.
 • Secundaire verpakking – Deze laag biedt extra bescherming en helpt bij het consolideren van meerdere producten in een enkele eenheid. Het maakt ook transport en opslag efficiënter.
 • Tertiaire verpakking – Dit is de buitenste verpakkingslaag. Het biedt ondersteuning en bescherming voor secundaire verpakkingen en kan ook worden gebruikt voor branding- en marketingdoeleinden.

2. Kies de juiste productverpakkingsmaterialen

De volgende stap is het kiezen van de juiste materialen voor elke verpakkingslaag. Het type verpakkingsmateriaal dat u kiest, hangt af van het product, de omgeving waarin het wordt opgeslagen en uw budget.

Enkele veelvoorkomende verpakkingsmaterialen voor producten zijn:

 • Papier – Papier is een veelzijdig materiaal dat voor alle drie de verpakkingslagen kan worden gebruikt. Het is betaalbaar en milieuvriendelijk, maar niet zo duurzaam als andere opties.
 • Plastic – Voor secundaire en tertiaire verpakkingen wordt vaak kunststof gebruikt. Het is duurzaam en vochtbestendig, maar kan duur zijn.
 • Glas – Glas is een veelgebruikte keuze voor primaire verpakkingen, vooral voor voedsel- en drankproducten. Het is recyclebaar en geeft een hoogwaardige uitstraling, maar is breekbaar en zwaar.
 • Metaal – Metaal is een andere veel voorkomende keuze voor primaire verpakkingen. Het is duurzaam en geeft een luxe uitstraling, maar kan duur zijn.

Hier zijn een paar praktische overwegingen om het juiste type verpakking te kiezen:

 • Het product: U dient rekening te houden met uw product. Als het bijvoorbeeld een vloeistof is, zal het uw opties beperken; hoewel, niet noodzakelijk zo. Je zou een doos met inzetstukken kunnen gebruiken of naar andere opties kijken, zoals het gebruik van een etui.
 • De competitie: Kijk wat uw concurrentie doet. Je wilt anders zijn, maar je wilt ook op hetzelfde niveau zitten. Als zij zijn high-end verpakkingen gebruikenmoet u ook om concurrerend te blijven.
 • uw budget: Dit is altijd een overweging bij het nemen van een zakelijke beslissing. U moet een verpakkingsoplossing vinden die past binnen uw budget.

3. Overwegingen bij het afdrukken

Bij het ontwerpen van uw verpakking dient u rekening te houden met het drukproces. Dit omvat de grootte, kleuren en materialen die u gaat gebruiken.

Hier zijn een paar overwegingen waarmee u rekening moet houden bij het selecteren van uw afdrukvereisten::

 • Maat: De maat van uw verpakking wordt bepaald door de maat van uw product. U moet ervoor zorgen dat uw product goed in de verpakking past. Je moet ook rekening houden met de verzendkosten. Grotere pakketten kosten meer om te verzenden.
 • Kleuren: De kleuren die je op je verpakkingen gebruikt, moeten in het oog springen. U wilt dat uw verpakking opvalt in het schap. Gebruik kleuren die contrasteren met de kleuren van de verpakking van uw concurrent.
 • Materialen: De materialen die je gebruikt voor je verpakkingen moeten duurzaam zijn. Uw verpakking moet uw product beschermen tijdens verzending en verwerking. Het moet ook gemakkelijk te openen zijn.

4. Informatiearchitectuur creëren

Hoe u de informatie op uw verpakking rangschikt, is belangrijk. U wilt er absoluut zeker van zijn dat cruciale informatie gemakkelijk te vinden is. Gebruik lijsten, koppen en opsommingstekens om de informatie gemakkelijk te scannen.

 • Lay-out: De lay-out van uw verpakking moet goed leesbaar zijn. Gebruik witruimte om de tekst gemakkelijk leesbaar te maken. Zorg ervoor dat de tekst correct is uitgelijnd.
 • Proeflezen: Lees uw verpakking altijd na voordat u deze afdrukt. Controleer op spel- en grammaticafouten. Zorg ervoor dat alle informatie correct is.

Nu u de basisprincipes van het ontwerp van productverpakkingen kent, kunt u beginnen met het ontwerpen van uw eigen verpakking. Gebruik deze tips om goede productverpakkingen te ontwerpen die uw merk goed vertegenwoordigen. Uw klanten zullen de moeite die u in uw verpakking steekt waarderen.

Ultieme gids voor geweldige productverpakkingsontwerpen

Het ontwerp van productverpakkingen is belangrijk voor elk bedrijf. Het is het eerste dat klanten zien als ze naar uw product kijken.

Zorg ervoor dat uw verpakking uw merk goed vertegenwoordigt. Gebruik deze tips om geweldige productverpakkingen te ontwerpen die gemakkelijk te lezen zijn en er geweldig uitzien. Uw klanten zullen de moeite die u in uw verpakking steekt waarderen.

Leave a Reply