Financiële experts vallen de race van Tory-leiderschapsuitdagers aan om belastingen te verlagen

Vooraanstaande economen, twee voormalige conservatieve kanseliers en het voormalige hoofd van de Schatkist keerden zich gisteren tegen de rivalen van het Tory-leiderschap en beschuldigden hen van onverstandige beloften van miljarden ponden aan niet-gefinancierde belastingverlagingen.

Belasting is naar voren gekomen als de belangrijkste scheidslijn tussen Rishi Sunak, de vroege koploper, en zijn rivalen, die hebben geconcurreerd om bezuinigingen aan te bieden die tientallen miljarden ponden kosten. Het crew van Sunak beschuldigde hen van “fantasiebelastingverlagingen”, maar rivaliserende kampen zeggen dat zijn economisch approach geen zin heeft.

Sajid Javid, de voormalige minister van Volksgezondheid, heeft beloofd de stijging van de nationale verzekeringen in april te schrappen om de financiering voor de NHS en sociale zorg te verhogen en de brandstofaccijns fulfilled 10 cent for every liter te verlagen als onderdeel van een belastingverlagingspakket van £ 40 miljard.

Very best of TimesWe sturen je onze topverhalen, in alle secties, rechtstreeks naar je inbox. Zo simpel is het. Aanmelden satisfied één klik.
De kanselier, Nadhim Zahawi, heeft zijn eigen pakket van £ 36 miljard onthuld, inclusief het verlagen van het basistarief van de inkomstenbelasting tot 18 pence en het schrappen van btw en groene heffingen op energierekeningen.

Liz Truss, de minister van Buitenlandse Zaken, heeft beloofd de verhoging van de nationale verzekeringen af ​​te schaffen en de belastingen “vanaf dag één” te verlagen, wat duidt op verlagingen van de vennootschapsbelasting.

Jeremy Hunt wil de vennootschapsbelasting verlagen tot 15 pence, in plaats van deze te verhogen tot 25 pence zoals gepland, terwijl Penny Mordaunt hogere belastingdrempels wil verhogen en de btw op benzine en diesel wil halveren. Tom Tugendhat heeft gezegd dat hij de verhogingen van de nationale verzekeringen zou terugdraaien en de brandstofkosten zou verlagen.

Maar de vrijgevigheid is breed bekritiseerd doorway economen en voormalige Tory-kanseliers die hebben gewaarschuwd dat de weggeefacties de inflatie kunnen aanwakkeren en de toch al recordschuldenlast van het VK kunnen vergroten. Philip Hammond, kanselier onder Theresa May, vertelde The Times dat de partij nooit het vertrouwen van het publiek zou terugwinnen door oneerlijk tegen hen te zijn around belasting.

“Als het probleem inflatie is, is het laatste wat je wilt doen de vraag aanwakkeren”, zei hij. “De Conservatieve Partij kan het vertrouwen van het Britse volk niet terugwinnen als de kandidaten in haar leiderschapsrace gewoon concurreren om belasting- en uitgavenbeloften te doen die alleen kunnen worden gefinancierd doorway geld te drukken.”

De voormalige Tory-leider Lord Hague van Richmond schreef vandaag in The Instances dat de beloften een gijzeling van het fortuin waren dat de “onschatbare reputatie van de partij op het gebied van gedisciplineerd economisch management” zou ondermijnen. Hij zei: “Kamerleden moeten zich afvragen of het economisch rationeel is om daar bovenop nog andere belastingverlagingen broad te zitten voordat ze weten hoe hoge inflatie, een recessie of beide vorm zullen krijgen.”

Hij werd gesteund door de voormalige kanselier van Sir John Big, Lord Lamont van Lerwick, die vreesde dat de leiderschapsverkiezing zou uitmonden in een ‘Nederlandse veiling van belastingverlagingen’ die onbetaalbaar waren.

“De regering is gewaarschuwd door de OBR [Office for Budget Responsibility] die schuld zou kunnen stijgen van 100 procent van het BBP en uiteindelijk verdubbelen als we onze financiën niet strak onder controle hebben”, vertelde Lamont, die Sunak steunt, aan de BBC.

“Ik ben er helemaal voor dat mensen belastingverlagingen voorstellen, als ze zeggen waar ze het geld gaan vinden.”

Lord Macpherson van Earl’s Courtroom, een voormalig long-lasting secretaris van de Schatkist, stelde voor dat de Tory-belastingplannen Groot-Brittannië op koers zetten voor de Turkse inflatie, die vorige maand bijna 80 procent bereikte.

“Misschien is er een alternatief voor het prospectus van de heer Sunak voor de economie. Maar tot nu toe wekken zijn rivalen geen vertrouwen. Minder de erfgenamen van Margaret Thatcher meer de discipelen van Recep Erdogan”, zei hij.

Torsten Bell, main govt van de economische denktank de Resolution Foundation, zei: “Nadat we net een premier hebben verloren die zijn ambt verliet omdat hij niet helemaal eerlijk was tegenover het publiek, lopen we het risico de campagne om hem op te volgen te starten satisfied kandidaten die niet eerlijk zijn about belasting.

“Er is een wisselwerking met een belastingverlaging tussen lenen en openbare diensten, maar dit wordt niet erkend.

“Ook van het belastingbeleid wordt te veel werk gevraagd – zowel om de crisis van de kosten van levensonderhoud te bestrijden als om groei te bevorderen. . . je kunt niet verwachten dat het belastingbeleid op beide gebieden te veel doet.”

Paul Johnson, directeur van het Institute for Fiscal Scientific tests, voegde eraan toe dat satisfied een inflatie die richting 10 procent gaat, elke onmiddellijke belastingverlaging “een klein impact in de verkeerde richting” op de economie zou kunnen hebben.

“Als je kijkt naar grote belastingverlagingen die worden gefinancierd doorway op korte termijn te lenen, dan kan dat een klein result hebben in de verkeerde richting op de inflatie, of kan het ertoe leiden dat de Financial institution of England de rentetarieven een beetje verder en een beetje verhoogt. iets sneller dan ze anders zouden hebben gedaan.”