Britse pond stijgt terwijl minister van Financiën beleidsaankondigingen naar voren brengt

Jeremy Hunt arriveert in zijn huis in Londen nadat hij is benoemd tot minister van Financiën na het aftreden van Kwasi Kwarteng. Datum foto: vrijdag 14 oktober 2022.

Aaron Chown | Pa Afbeeldingen | Getty Illustrations or photos

LONDEN — Sterling stond op tegen de greenback op maandagochtend nadat de nieuwe Britse minister van Financiën Jeremy Hunt had aangekondigd dat hij afterwards op de dag delen van zijn begrotingsplan voor de middellange termijn zou opleveren.

Het pond steeg rond 09.00 uur met ongeveer ,8% tot $ 1,1259, wat de stijging na de verklaring van de Britse schatkist verder uitbreidde.

De rendementen op langlopende Britse staatsobligaties, ook wel gilts genoemd, zijn ook gedaald na een ongekende uitverkoop die de Financial institution of England ertoe aanzette om in te grijpen en de markt te stabiliseren in de periode van twee weken voorafgaand aan 14 oktober. prijzen.

De rendementen op 10-jarige staatsobligaties daalden fulfilled 30 basispunten om rond 09.00 uur fulfilled ongeveer 4,029% te worden verhandeld. De rendementen op 5-jaars daalden tot 4,013% en 2-jarige staatsobligaties daalden tot 3,663%.

De marktbewegingen volgen op een dramatische dag in de Britse politiek op vrijdag, waaronder grote fiscale ommezwaaien van premier Liz Truss en het ontslag van minister van Financiën Kwasi Kwarteng. Hij werd snel vervangen door Hunt, die naar verwachting maandag om 11.00 uur lokale tijd een verklaring zal afleggen.

De aankondigingen van maandag zouden twee weken eerder dan gepland komen. Het volledige budgettaire plan voor de middellange termijn zal echter nog steeds op 31 oktober worden gepubliceerd, vergezeld van een prognose van het onafhankelijke Business office for Price range Duty – iets dat ontbrak in het oorspronkelijke minibudget dat op 23 september werd aangekondigd en dat in het VK raasde. obligatiemarkten.

Hunt zei afgelopen weekend dat zijn prioriteit als minister van Financiën groei is, internet als zijn voorganger, maar hij benadrukte dat het “ondersteund zou worden doorway stabiliteit”.

“De drang om de economie te laten groeien is juist – het betekent dat meer mensen een goede baan kunnen krijgen, nieuwe bedrijven kunnen gedijen en we openbare diensten van wereldklasse kunnen verzekeren. Maar we gingen te ver, te snel”, zei Hunt in een verklaring die zaterdag werd vrijgegeven.

Biden: Oorspronkelijk plan was ‘een vergissing’

Het Internationaal Monetair Fonds deed een vernietigend oordeel in excess of de reeks doorway schulden gefinancierde belastingverlagingen nadat deze eind september voor het eerst werden aangekondigd. Britse obligaties kenden een scherpe uitverkoop en het pond bereikte een dieptepunt in de dagen daarna.

In een zeldzame verklaring zei het IMF dat de plannen van het VK “waarschijnlijk de ongelijkheid zouden vergroten” en het benadrukte dat het “op dit minute geen grote en ongerichte fiscale pakketten aanbeveelt”.

De Amerikaanse president Joe Biden woog dit weekend op de Britse economie, beschreef het nu verlaten approach voor belastingverlagingen van Truss als een “fout” en uitte zijn bezorgdheid dat het monetaire beleid van andere landen de Verenigde Staten zou kunnen schaden.

“Ik was niet de enige die dacht dat het een vergissing was”, zei Biden. “Ik ben het niet eens satisfied het beleid, maar dat is aan Groot-Brittannië.”

Biden zei ook dat het “voorspelbaar” was dat Truss de plannen moest terugdraaien. Hij sprak zaterdag fulfilled verslaggevers in een ijssalon in Oregon.

Britse premier Liz Truss ontslaat haar minister van Financiën te midden van toenemende politieke druk en marktchaos

Druk op truss

Truss kondigde vrijdag een gedeeltelijke terugboeking van haar zogenaamde mini-spending budget aan, inclusief het schrappen van een toezegging om een ​​verhoging van de vennootschapsbelasting ongedaan te maken. De vennootschapsbelasting wordt nu verhoogd van 19% naar 25% zoals oorspronkelijk gepland door de regering van haar voorganger Boris Johnson.

“Het is duidelijk dat delen van ons minibudget verder en sneller zijn gegaan dan de markten hadden verwacht”, zei Truss vrijdag in een korte en haastig geregelde persconferentie.

De markten waren echter niet gerustgesteld doorway de beweging en het pond daalde fulfilled ongeveer 1,1% ten opzichte van de greenback na de toespraak van Truss en handelde op ongeveer $ 1.1205. Veel politieke waarnemers benadrukten haar slechte prestaties vrijdag, waardoor Truss nog meer onder druk kwam te staan ​​met enkele wetgevers die haar opriepen om af te treden, waaronder leden van haar eigen partij en leider van de oppositiepartij, Keir Starmer.

Leave a Reply